#5 jedzonko - Soczysty indyk z kaszą

Pycha obiadek
#SOBOTA - JEDZONKO



#5
"Soczysty indyk z kaszą”

Uwielbiam kaszę bulgur i co dziwne moje dziecko również i mąż. Jest lepsza niż każda inna kasza, bardzo, bardzo smaczna i nie wiem czemu dopiero 2 lata temu za sprawką cioci Bożenki się na niej poznałam. Gości u nas często i nawet lepiej wchodzi synkowi niż ugotowane ziemniaki. To taki tradycyjny obiadek typowy dla malucha. Kasza bulgur z porem, do tego fileciki z indyka w panierce oraz mizeria. Mniam mniam, zawsze robię na dwa dni, żeby się nie męczyć z gotowaniem.

 

Maluch takie 3, 3+ może spokojnie Ci pomóc:
- wyrzucić obierki po ogórkach do kosza
- wymieszać jogurt z przyprawami
- dodać jogurt do mizerii i wymieszać
- obtaczać kawałeczki mięsa i przygotować fileciki do obsmażenia

Potrzebujesz:
- pierś z indyka
- 2 jaja
- sól i pieprz
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- szklanka mąki pszennej
- 2 szklanki bułki tartej
- olej 
- łyżeczka masła
- por
- 2 opakowania kaszy bulgur (na 2+1)
- duży ogórek szklarniowy lub kilka gruntowych
- jogurt naturalny

Przepis:
*zagotuj kaszę zgodnie z zaleceniami na opakowaniu;
*podsmaż na oleju pokrojony drobno por, dopraw delikatnie solą i pieprzem, przełóż na talerz, patelnie przetrzyj kuchennym ręcznikiem;
*filet pokrój na cząstki, delikatnie rozklep, oprósz z 2 stron solą i pieprzem;
*maczaj kawałki kolejno w mące, jajkach rozbełtanych z papryką, bułce tartej;
*na dobrze rozgrzaną patelnię z olejem połóż kawałki mięsa do momentu aż się ładnie zarumienią, przewróć na drugą stronę i również poczekaj aż się zarumienią na złoto, następnie zmniejsz ogień i przykryj mięso na jakieś 5 minut, żeby mięso nie było w środku surowe;
*ogórka pokrój w plasterki, zalej jogurtem z przyprawami i wymieszaj;
*kaszę odcedź wrzuć do garnka i dodaj do niej pora i łyżeczkę masła zagotuj mieszając, możesz to również zrobić na patelni.

Rozłóż na talerze i Smacznego!

















CONVERSATION

1 komentarze :


Do
góry