#2 jedzonko - ciacho szybkie sezonowe

Dzisiaj na słodko
🍰
#SOBOTA - JEDZONKO
#2
"CIACHO SZYBKIE SEZONOWE”
Nie lubię stać nad garami tak szczerze, dlatego staram się wynajdywać przepisy szybkie i łatwe: wsypać, zmieszać, do piekarnika i już. Zniechęca mnie strasznie jak czytam przepis, a tam: zagotuj budyń a delikatnie dodawaj masło i tak mi się zawsze wszystko waży i ryczę przy szybie kuchenki jak idiotka?🤣
Dlatego lubię robić to ciasto bo nie zajmuje to dużo czasu 🕐 i zawsze wychodzi🥳.
👩‍🏫W czym piec: tortownica lub blacha prostokątna mniejsza od standardowej wyłożona papierem lub nasmarowana tłuszczem i obsypana bułką/ kaszą manną
👩‍🏫Ustawienia piekarnika: 180oC góra/dół (bez termoobiegu)
SKŁADNIKI 🛒:
4 jaja L
szklanka cukru
¾ szklanki oleju
2,5 szklanki mąki tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
400-500 gram truskawek
ewentualnie cukier puder do pospania
ℹ️JAK TO ZROBIĆ:
➡️przesiać mąkę przez sitko do miski wraz z proszkiem (dziecko wsypuje odmierzone przez Ciebie składniki na sitko i miesza dużą łyżką a Ty trzymasz sitko)
➡️do drugiej miski dziecko pojedynczo dodaje całe jaja (z filiżanki) oraz dosypuje cukier, miksujecie razem do powstania piany
➡️dziecko dodaje olej i mieszacie dalej na wolnych obrotach
➡️dziecko dodaje zawartość 1 miski do 2 miski i wolno mieszacie mikserem lub szpatułką do połączenia składników
➡️wylewacie ciasto na blachę i najlepszy prawie moment (bo najlepszy to jedzenie🥰) dekoracja:
➡️Umyte i pokrojone przez Ciebie na cząstki truskawek lub maliny lub borówki lub jabłka wciskamy sobie w ciasto
➡️Pieczemy na najniższym poziomie przez ok. 50 minut.
Smacznego! Nam smakowało 😍



CONVERSATION

0 komentarze :

Prześlij komentarz


Do
góry