#1 Jedzonko - szpinak-pycha

#SOBOTA - JEDZONKO
👩‍🍳👨‍🍳
#1
"SZPINAK -PYCHA”

No kto nie lubi szpinaku nie?😅 Każdy się zajada…🤭
ale ten jest serio dobrze przyprawiony i o dziwo ma smak nie uciekając się do dodawania suszonych pomidorów🍅 i boczku🐷.
Ten przepis jest z nami już prawie 2 lata i nieustannie smakuje mi i Jasiowi no a tata… zje ale wiadomo obiad bez mięsa to nie obiad 🍗🍖🍗. Lubie takie obiady bo jak wstawię makaron – to zanim się zdąży na miękko ugotować – zrobimy całą resztę. Szybko i smacznie i zazwyczaj tym się ratuje jak nic nie ma w lodówce.
Jak nie lubicie szpinaku to może polubicie?


✍️SKŁADNIKI:
- opakowanie mrożonego rozdrobnionego szpinaku
- makaron (teraz odkryliśmy w biedrze Cavatappi – to jakby z rury zakręcić loczek, takie świderki 3D)
- mały ząbek czosnku
- 1 cebula mała
- ¼ cytryny 👉tak to jest ten sekretny składnik, bez którego szpinak jest mdły👈
- szczypta soli i pieprzu
- 1 żółtko L
- 2 łyżki śmietany 18%
- trochę oleju na patelnię

👌JAK ZROBIĆ (co wykonuje 👶 – widać na zdjęciach):
➡️zagotuj wodę, do zagotowanej lekko posolonej dodaj kropelkę oleju i wrzuć makaron, zamieszaj i ustaw timer na 11-12 minut na średnim ogniu
➡️cebulę pokrój i wrzuć na patelnię z olejem – do zeszklenia
➡️rozmrożony szpinak przełoż do miski, dodaj wyciśniętą cytrynę, czosnek, sól i pieprz
➡️wymieszaj i wrzuć na patelnię do cebuli, wymieszaj i chwilę trzymaj na średnim ogniu
➡️do drugiej miski dodaj żółtko i śmietanę, wymieszaj dokładnie
➡️dodaj sos do szpinaku, wymieszaj i poczekaj aż zgęstnieje i zacznie bulgotać, następnie wyłącz
➡️minęło 11-12 minut – od wsypania makaronu, odcedź go i rozłóż danie na talerze
💪SMA-CZNE-GO 💪







CONVERSATION

0 komentarze :

Prześlij komentarz


Do
góry