#8 jedzonko - ORZECHOWE PANKEJKI

Błyskawiczne śniadanie lub deser

#SOBOTA - JEDZONKO
#8
"ORZECHOWE PANKEJKI”


Ostatnio Jaś posmakował masła orzechowego, myślałam, że nie przejdzie bo takie masło to nie nutella, ma bardziej wytrawny smak, klei się w zębach - trochę dla koneserów, ale posmakowało. Wiele razy widziałam przepisy z użyciem masła orzechowego ale nigdy nie miałam go w domu. Teraz nabyliśmy masło 100% z orzechów ziemnych bez dodatku cukru, oleju palmowego i soli. Kupiliśmy całkiem gładkie, żeby można było go dodać i zmiksować w daniu. Można też nabyć wersję z kawałkami dużymi orzechów co osobiście jak dla mnie jest bomba :) Są tu jacyś fani masła orzechowego?

Kilka słów o właściwościach masła orzechowego:
(źródło: www.odzywianie.info.pl)  

Stanowi dobre źródło witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9 -> kwasu foliowego), choliny i witaminy E oraz składników mineralnych: magnezu, fosfory, potasu, cynku, selenu, wapnia, chromu, manganu, miedzi, żelaza - dzięki czemu m.in. zapobiega anemii, wzmacnia zęby i kości, wspomaga usuwanie nadmiaru wody z organizmu (z tym zastrzeżeniem, iż działanie to ma jedynie masło orzechowe, do produkcji którego nie jest wykorzystywana sól, jeśli jest to wówczas masło orzechowe ze względu na zawartości soli, zawiera również sporo sodu), wzmacnia odporność organizmu, ma pozytywny wpływ na układ nerwowy i wykazuje działanie antyoksydacyjne, ma również pozytywny wpływ na stan włosów i paznokci, redukuje przetłuszczanie się skóry i nadaje jej atrakcyjny koloryt itd. oraz powinno być włączone do diety przyszłych mam (kwas foliowy zapobiega wadom rozwojowym płodu). Masło orzechowe to również bogate źródło błonnika pokarmowego i roślinnych fitosteroli.

UWAGA:
około 4-6% populacji jest uczulona na główny składnik masła - orzechy arachidowe, a więc również na masło arachidowe. Orzechy arachidowe są bardzo silnymi alergenami pokarmowymi. Do wywołania reakcji alergicznej na orzeszki wystarcza ilość rzędu paru mikrogramów. Często dochodzi do duszności, obrzęku błon śluzowych i zaburzeń krążenia, aż po szok anafilaktyczny.



Dzisiaj proponujemy przepis na proste placki z dodatkiem masła orzechowego i banana, coś dla łasuchów. Placki w ogóle są często gościem w naszej kuchni. Są szybkie, można zrobić więcej i każdy się naje :) 

Potrzebujemy:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru lub bez
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli 
  • 1-2 dojrzałe słodkie banany

Wykonanie:
 Wymieszać wszystkie składniki na gładką masę w misce (mikserem lub ręcznie). Maluch może dodawać wszystkie składniki i mieszać :) Następnie nagrzewamy patelnię i nakładamy porcję ciasta na całej patelni (5-6 placuszków) po czym dodajemy po 1-2 plasterki banana na wierzch surowego ciasta (delikatnie wciskamy), po zrumienieniu przewracamy na drugą stronę i również do zrumienienia zostawiamy. Zdejmujemy i kładziemy na talerz z ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć tłuszcz. W sumie powinno wyjść około 15-20 placków.

Smacznego!












CONVERSATION

0 komentarze :

Prześlij komentarz


Do
góry